- De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is de jongste astronaut ooit.
- Hij maakte dinsdag een succesvolle vlucht naar de rand van de ruimte met Jeff Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin.
- De vader van Daemen is een vastgoedinvesteerder en betaalde miljoenen voor de ruimtereis van zijn zoon.
“Heel erg bedankt, dat was geweldig”. Dat waren de eerste woorden van Oliver Daemen na terugkeer op aarde. De 18-jarige Nederlander maakte dinsdag een korte toeristische vlucht naar de ruimte.
Het vaartuig met Daemen erin vloog in een paar minuten naar een hoogte van 107 kilometer. Daarmee heeft hij de dampkring verlaten. Op die hoogte zien astronauten de sterren, de kromming van de aarde en de rand van de atmosfeer. Om die hoogte te bereiken, haalde de raket een topsnelheid van 3595 kilometer per uur.
Er zijn nog geen beelden uit de capsule beschikbaar, maar tijdens de vlucht was veel gejuich en gegil te horen vanuit de capsule. Ongeveer 10 minuten na opstijgen kwam het vaartuig veilig terug op aarde, hangend aan drie parachutes.
Daemen is nu de jongste astronaut ooit. Dat record was in handen van de Rus German Titov, die 25 was toen hij in 1961 naar de ruimte ging.
Hij is ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
In een latere verklaring noemde Daemen de vlucht een ervaring die zijn leven verandert. "Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens. Het machtige effect van de G-krachten op je gestel, het epische moment dat je de dampkring verlaat. De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk. Terug op de grond besef je pas goed hoe enorm kwetsbaar onze planeet is in het onmetelijke sterrenstelsel. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde. Daar wil ik intensief aan bijdragen."
In het ruimtevaartuig zaten ook de rijkste mens op aarde, Jeff Bezos, zijn broer Mark en de 82-jarige Wally Funk. Zij is de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.
Bekijk de lancering hieronder terug:
Het was de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Dat wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen.
Bezos is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met andere multimiljardairs als Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX), die zich ook op ruimtetoerisme hebben gestort. Zij proberen elkaar af te troeven. Eerder deze maand vloog Branson met zijn eigen ruimtevliegtuig naar ongeveer 86 kilometer hoogte.
Met de eerste vlucht wilde Bezos de aandacht op zichzelf en zijn bedrijf vestigen. Daarom zat Bezos zelf aan boord.
Vader van Oliver Daemen kocht een plek voor zijn zoon
Blue Origin verkocht het laatste plekje aan boord aan de hoogste bieder. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht.
Daarop mocht Daemen mee. Zijn vader, een belegger, had ook een bod op de vlucht uitgebracht. Blue Origin noemt Daemen "de eerste betalende klant", maar het is niet bekend hoeveel hij of zijn vader heeft betaald.
Daemen zelf zegt dat hij dankzij "een combinatie van geluk en toeval" mee aan boord mocht voor de vlucht. "Daarvoor ben ik de mensen van Blue Origin heel veel dank verschuldigd. En ook mijn familie, die mij geweldig steunt. Ik weet dat ik gigantisch heb geboft."
Voorafgaand aan de vlucht zei de jonge Nederlander dat hij als kind veel naar de serie Thunderbirds keek, en dat dat zijn eerste ervaring met de ruimte is. Hij zegt dat hij een verantwoordelijkheid voelt om mensen te interesseren voor ruimtevaart en wetenschap.
"Het is de ultieme droom voor zo veel mensen om naar de ruimte te gaan", aldus de 18-jarige Brabander in een filmpje op het Instagram-profiel van Jeff Bezos.
Daemen wil in september in Utrecht natuurkunde gaan studeren.